Contact

Leuk dat je contact met ons opneemt

Meest gestelde vragen

Mag ik een keer meetrainen om te kijken of ik het leuk vindt?

Ja hoor, je mag 6 weken gratis meetrainen met al onze buitentrainingen en 3 weken met de binnenbad training om kennis te maken met de trainers, club en de combiduursport. Deze trainingen zijn geheel vrijblijvend en kosteloos, en het is een prima manier om te ontdekken of je het leuk vindt. Heb je interesse, klik dan hier om je als proeflid aan te melden.

Moet ik aan alle onderdelen "zwemmen, fietsen en lopen" meedoen?

Nee dat is niet nodig, je mag zelf beslissen waar je aan mee doet, als je er maar plezier in hebt. Bij de Club zijn al diverse leden die alleen zwemmen of zwemmen en fietsen. Sluit je aan en doe lekker mee!

Is het belangrijk dat ik kan borstcrawlen voordat ik met openwater zwemmen begin?

Nee! Dit is niet noodzakelijk maar wel handig omdat borstcrawl de snelste en efficiëntste slag van de vier zwemslagen is. Het kost aanzienlijk minder energie om een bepaalde afstand af te leggen in borstcrawl dan in schoolslag. Als je nog niet kan borstcrawlen dan is het verstandig om eerst een borstcrawl cursus te doen. Je kan binnen drie á vier maanden, door geconcentreerd twee keer in de week een uur trainen, een heel eind komen en daarna stap je over op open water zwemmen omdat dat helemaal te gek is. Een cursus borstcrawl kun je bijvoorbeeld volgen bij de volgende zwemverenigingen:

of kijk op de site van het KNZB voor een cursus bij jou in de buurt

Is openwater zwemmen echt anders dan normaal zwemmen?

Ja! Het is lekker in de open lucht en er is geen chloor of ozon in het water aanwezig. Er liggen geen lijnen op de bodem dus moet je leren koers te houden op andere manieren. Er staat soms wat wind en dan is er ook golfslag, daar zul je mee om moeten leren gaan. De watertemperatuur is wat lager dan in het zwembad, daar zul je even aan moeten wennen. De afstanden zijn wat langer dan een sprintje, dus heb je meer tijd om er van te genieten! Je zwemt met elkaar en er is een sfeer van kameraadschap. Tijdens het zwemmen kun je net als in de training achter iemand aan zwemmen; goede benen kiezen zorgt voor snellere tijden, maar dat moet je wel oefenen! In openwater is er geen rustmoment zoals in een zwembad bij het keerpunt. Maar daar krijg je wel wat voor terug! Als je de smaak te pakken hebt krijg je het gevoel van absolute vrijheid en je kan de hele wereld aan.

Is een wetsuit echt nodig?

Het allergrootste voordeel van een wetsuit dragen is dat deze beschermt tegen kou. Afhankelijk van wanneer en waar je een triathlon gaat doen, kan het water behoorlijk koud zijn. Met een wetsuit kun je al buiten zwemmen als de watertemperatuur ongeveer 13 graden is, dan ga je liever nog niet met alleen je badpak het water in. Nog kouder kan ook, maar zorg dan wel dat je goede hoofd- en voetbescherming hebt (alleen voor ervaren koud water zwemmers!).

Maar daarnaast zijn er nog een paar voordelen:

  • Een wetsuit geeft meer drijfvermogen dus een hogere ligging. Eigenlijk geldt: hoe slechter je zwemt, hoe groter de tijdwinst met een wetsuit. Bij sommige zwemmers scheelt het wel 10 tot 15 seconden per 100 meter. Voor heel goede zwemmers is dit tijdsvoordeel veel minder.

  • Door het dragen van een wetsuit spaar je energie (kouverlies en beenkracht) en die kun je in een triatlon goed gebruiken bij het fiets- en looponderdeel.

Wetsuits zijn te koop bij onder andere www.triathlonaccessoires.nl of www.triathlonwinkel.nl

Moet ik een zwemboei/safe swimmer aanschaffen?

Better safe than sorry

Ja! Binnen onze club is het verplicht als we in openwater zwemmen om een zwemboei/safeswimmer te gebruiken. Dit omdat het veiligheidsverhogend is vanwege de zichtbaarheid, maar wat nog belangrijker is, is dat ze over voldoende drijfvermogen beschikken. Bij kramp of vermoeidheid kan de boei dan ook dienen als rustpunt waar je op kunt hangen. Je hebt er verder geen last van omdat de boei achter je aan dobbert en bijna geen weerstand heeft. Het is dus geen beperking tijdens het zwemmen en geen reden om er niet mee te zwemmen. Er zijn ook boeien verkrijgbaar met een speciaal vak voor je telefoon, met LED verlichting op de boei en/of een reddingsfluitje. Het respecteren van de #OpenWaterSwimDressCode d.w.z. met saferswimmer dient nageleefd te worden.

Zwemboeien zijn te koop bij onder andere www.triathlonaccessoires.nl of www.triathlonwinkel.nl

Kan ik meedoen zonder dat ik hardloopervaring heb?

Ja dat kan, maar het is wel verstandig om eerst een basisconditie op te bouwen waarbij je zonder veel problemen 2 km kunt hardlopen. Daarbij is de snelheid niet van belang.

Enkele tips voor een beginnende hardloper:

  • Trainingsschema's voor beginnende hardlopers, klik hier.

  • Tips van een fysiotherapeut kun je hier vinden.

Hoe kan ik mijn lidmaatschap opzeggen.

Artikel 6. Opzegging door het lid 6.1. (Reglement)

  • 6.1. Het lid kan conform artikel 8 lid 1a van de statuten het lidmaatschap slechts opzeggen tegen het einde van een kalenderkwartaal met inachtneming van een opzegtermijn van een maand. Het lid stuurt de opzegging per e-mail of post aan de ledenadministratie (ledenadministratie@ztcmaashorst.nl)

  • 6.2. Opzegging van het lidmaatschap ontslaat het lid niet van eventueel openstaande betalingsverplichtingen aan ZTC.

  • 6.3. Het lid dat heeft opgezegd ontvangt de eventueel vooruitbetaalde ZTC-contributie over de resterende kalenderkwartalen retour. Over het lidmaatschap en/of de atletenlicentie van de NTB wordt niets gerestitueerd aangezien deze betalingen betrekking hebben op een heel kalenderjaar. Opzeggingen van het NTB-lidmaatschap en/of de atletenlicentie dienen vóór 1 december door het lid aan de ledenadministratie te worden doorgegeven.

Het bestuur

Joke Aldenhoven

Rob Hendiks

John Goossens

Suus

Miriam

Rick

Edwin