Contact

Leuk dat je contact met ons opneemt

Meest gestelde vragen

Is het belangrijk dat ik kan borstcrawlen voordat ik met zwemmen begin?

Borstcrawl wordt beschouwd als de snelste en meest efficiënte slag van de vier zwemstijlen. Het vergt aanzienlijk minder energie om een bepaalde afstand af te leggen in borstcrawl dan in schoolslag. Als je nog niet bekend bent met de borstcrawl, is het verstandig om eerst een cursus te volgen. Met geconcentreerde training van één tot twee keer per week, kun je binnen drie tot vier maanden aanzienlijke vooruitgang boeken. Hoewel wij zelf geen beginnerscursus borstcrawl aanbieden, zijn er wel andere locaties waar je terecht kunt:

of kijk op de site van het KNZB voor een cursus bij jou in de buurt

Mag ik een keer meetrainen om te kijken of ik het leuk vindt?

Ja hoor, je mag 6 weken gratis meetrainen met al onze buitentrainingen en 3 weken met de binnenbad training om kennis te maken met de trainers, club en de combiduursport. Deze trainingen zijn geheel vrijblijvend en kosteloos, en het is een prima manier om te ontdekken of je het leuk vindt. Heb je interesse, klik dan hier om je als proeflid aan te melden.

Moet ik aan alle onderdelen "zwemmen, fietsen en lopen" meedoen?

Nee dat is niet nodig, je mag zelf beslissen waar je aan mee doet, als je er maar plezier in hebt. Bij de Club zijn al diverse leden die alleen zwemmen of zwemmen en fietsen. Sluit je aan en doe lekker mee!  

Is openwater zwemmen echt anders dan normaal zwemmen? 

Ja! Het is lekker in de open lucht en er is geen chloor of ozon in het water aanwezig. Er liggen geen lijnen op de bodem dus moet je leren koers te houden op andere manieren.  Er staat soms wat wind en dan is er ook golfslag, daar zul je mee om moeten leren gaan.  De watertemperatuur is wat lager dan in het zwembad, daar zul je even aan moeten wennen. De afstanden zijn wat langer dan een sprintje, dus heb je meer tijd om er van te genieten! Je zwemt met elkaar en er is een sfeer van kameraadschap. Tijdens het zwemmen kun je net als in de training achter iemand aan zwemmen; goede benen kiezen zorgt voor snellere tijden, maar dat moet je wel oefenen! In openwater is er geen rustmoment zoals in een zwembad bij het keerpunt. Maar daar krijg je wel wat voor terug! Als je de smaak te pakken hebt krijg je het gevoel van absolute vrijheid en je kan de hele wereld aan.

Is een wetsuit echt nodig?

Het allergrootste voordeel van een wetsuit dragen is dat deze beschermt tegen kou. Afhankelijk van wanneer en waar je een triathlon gaat doen, kan het water behoorlijk koud zijn. Met een wetsuit kun je al buiten zwemmen als de watertemperatuur ongeveer 15 graden is, dan ga je liever nog niet met alleen je badpak het water in. Nog kouder kan ook, maar zorg dan wel dat je goede hoofd- en voetbescherming hebt (alleen voor ervaren koud water zwemmers!).

Maar daarnaast zijn er nog een paar voordelen: 

Wetsuits zijn te koop bij onder andere www.triathlon24.nl

Moet ik een zwemboei/safe swimmer aanschaffen? 

Better safe than sorry

Ja! Binnen onze club is het verplicht als we in openwater zwemmen om een zwemboei/safeswimmer te gebruiken. Dit omdat het veiligheidsverhogend is vanwege de zichtbaarheid, maar wat nog  belangrijker is, is dat ze over voldoende drijfvermogen beschikken. Bij kramp of vermoeidheid kan de boei dan ook dienen als rustpunt waar je op kunt hangen. Je hebt er verder geen last van omdat de boei achter je aan dobbert en bijna geen weerstand heeft. Het is dus geen beperking tijdens het zwemmen en geen reden om er niet mee te zwemmen. Er zijn ook boeien verkrijgbaar met een speciaal vak voor je telefoon, met LED verlichting op de boei en/of een reddingsfluitje. Het respecteren van de #OpenWaterSwimDressCode d.w.z. met saferswimmer dient nageleefd te worden.

Zwemboeien zijn te koop bij onder andere www.triathlon24.nl

Kan ik meedoen zonder dat ik hardloopervaring heb?

Ja dat kan, maar het is wel verstandig om eerst een basisconditie op te bouwen waarbij je zonder veel problemen 2 km kunt hardlopen. Daarbij is de snelheid niet van belang. 

Enkele tips voor een beginnende hardloper: 

Hoe kan ik mijn lidmaatschap opzeggen.

Artikel 6. Opzegging door het lid 6.1. (Reglement)

Vertrouwenscontactpersoon

Bij ZTC Maashorst vinden we het belangrijk dat iedereen zich veilig en gehoord voelt. Mocht je tegen problemen aanlopen zoals grensoverschrijdend gedrag, intimidatie, discriminatie of andere persoonlijke kwesties, dan kun je altijd terecht bij onze vertrouwenscontactpersoon.

Onze vertrouwenscontactpersoon biedt een luisterend oor, geeft advies over mogelijke vervolgstappen en kan je doorverwijzen naar professionele hulp wanneer dat nodig is. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk, en er wordt niets ondernomen zonder jouw toestemming.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen door op de naam te klikken, als je behoefte hebt aan een gesprek of advies.

Het bestuur

Joke Aldenhoven

Rob Hendiks

John Goossens

Suus

Miriam

Rick

Edwin